Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) εργάζεται για τη διασφάλιση ενός συστήματος διεθνών εμπορικών συναλλαγών που βασίζεται σε κανόνες. Παρά το αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, διερευνώνται τρόποι για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων του ΠΟΕ και την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων. Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Κοινοβούλιο νομοθετεί από κοινού με το Συμβούλιο, πρέπει να εγκρίνει τυχόν αλλαγές σε νέες συμφωνίες του ΠΟΕ και διαδραματίζει σημαντικό ελεγκτικό ρόλο στην πολιτική του διεθνούς εμπορίου.
Οι κύριοι στόχοι της ΕΕ στον ΠΟΕ είναι:
Στα πλαίσια μεταρρύθμισης του ΠΟΕ, ΕΕ, σκοπεύει να καταθέσει γραπτή συνεισφορά για την ενισχυμένη διαβούλευση στον ΠΟΕ, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του οργανισμού και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προκλήσεις, βασισμένο στις εξής τρείς θεματικές:
α) Η αλληλεπίδραση μεταξύ της εμπορικής πολιτικής και των κρατικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των βιομηχανικών τομέων,
β) Εμπόριο και παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μέσω μιας ενισχυμένης πολυμερούς διαδικασίας,
γ) Εμπόριο και συμμετοχικότητα, η οποία θα αναφέρεται στο ζήτημα της ανάπτυξης σε γενικές γραμμές, αλλά θα εστιάζει στον τρόπο διάχυσης των κερδών από την απελευθέρωση του εμπορίου και στην ενίσχυση της συμμετοχικότητας των διαδικασιών χάραξης εμπορικής πολιτικής.