Ένα προϊόν με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ένα εξαιρετικό κληροδότημα βαθιά ριζωμένο στις κατάφυτες με αμπέλια βουνοπλαγιές του τόπου μας!
Οι γηγενείς ποικιλίες οίνου -όπως το Ξυνιστέρι, η Πρωμάρα, η Μοροκανέλλα, το Σπούρτικο, το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι και η πιστοποιημένη με ΠΟΠ Κουμανταρία- προέρχονται από ανθεκτικά στη φυλλοξήρα αμπέλια, που ευδοκιμούν πάνω στις δικές τους ρίζες σε πλούσια ηφαιστειογενή και ξηρά ασβεστολιθικά πετρώματα και διακρίνονται από τα πλούσια αρώματά και τον ευγενή τους χαρακτήρα.
Ο κυπριακός οίνος τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να κερδίζει αναγνώριση και κύρος σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Κίνα και οι ΗΠΑ) και εξάγεται τα τελευταία χρόνια σε περισσότερες από 20 χώρες. Oι εξαγωγές κυπριακών οίνων κατά το 2021 σημείωσαν ραγδαία αύξηση (πέραν του 60%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έφτασαν το €1,5 εκ. περίπου.
Η Υπηρεσία Εμπορίου αντιλαμβανόμενη τη δυναμική του Κυπριακού Οίνου εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό, στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που καταρτίστηκε για πρώτη φορά για τον κυπριακό οίνο και περιλαμβάνει δράσεις όπως:
Παράλληλα με τα πιο πάνω (στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης), το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη δημιουργία και προώθηση μιας σύγχρονης Εθνικής Οπτικής Ταυτότητας για τον Κυπριακό Οίνο (Wine Branding), της οποίας η οριζόντια αξιοποίηση αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία σε όλες τις δράσεις που αφορούν την προώθηση του Κυπριακού Οίνου.